Пам’яті Юрія Миколайовича Соколова (1944 — 2021)

Адміністрація та колектив ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска» НАМН України з глибоким сумом сповіщають, що 26 січня 2021 року на 77-му році пішов з життя член-кореспондент НАМН України, професор, заслужений лікар України, почесний член Європейської спілки кардіологів Соколов Юрій Миколайович.

Юрій Миколайович народився 14 серпня 1944 року у м. П’ятихатки Дніпропетровської області. У 1965-1970 роках навчався у Іркутському державному медичному інституті. З 1970 по 1972 рік працював лікарем-хірургом ординатором в обласній лікарні м.Іркутськ. У 1972 році Юрій Миколайович вступив до аспірантури при кафедрі госпітальної хірургії Іркутського державного медичного інституту і у 1975 році успішно захистив кандидатську дисертацію. У 1977 році молодий талановитий лікар був запрошений до Київського НІІ клінічної та експериментальної хірургії на посаду керівника відділу, де у 1982 році успішно захистив докторську дисертацію. У 1991 році Юрій Миколайович перейшов завідувачем тільки що створеного відділу інтервенційної кардіології у НІІ кардіології ім. акад. М.Д.Стражеска.

Вся наукова та практична діяльність Соколова Юрія Миколайовича присв’ячена одній з самих актуальних та складних проблем кардіології  — ішемічній хворобі серця. Першим успіхом в даному напрямку був ефективний внутрішньокоронарний тромболізіс у пацієнта з тромбозом коронарної артерії, який Юрій Миколайович власноруч провів у 1991 році. З цього моменту почалось формування нової служби по механічній реперфузійній терапії пацієнтів з гострим коронарним синдромом. На сьогоднішній день, за ініціативи та наполегливості Юрія Миколайовича, подібні відділення для проведення реваскуляризації міокарду при гострому коронарному синдромі відкриті у багатьох містах України.

У 2011 році була створена Всеукраїнська громадська організація «Асоціація інтервенційних кардіологів України», головою правління якої незмінно був Соколов Юрій Миколайович. 

Юрій Миколайович у співдружності з колегами був удостоєний Державної премії з науки і техніки України за науково-практичну роботу «Попередження кардіо-церебральних ускладнень та раптової смерті». 

У 2010 році Соколов Юрій Миколайович був нагороджений Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. 

За період більше 20 років Юрій Миколайович сформував наукове направлення та школу інвазивних кардіологів в Україні, є автором численних наукових робіт та монографій. 

Характерними рисами Юрія Миколайовича були внутрішня самодисципліна, вибагливість до себе та інших, які водночас поєднувалися із людською мудрістю, зваженим та об’єктивним ставленням до оточуючих.

До останніх днів Юрій Миколайович продовжував очолювати відділ інтервенційної кардіології та рентгенохірургії ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска» НАМН України, щедро ділився з колегами своїми знаннями та життєвим досвідом.

Плідна, самовіданна праця, великий внесок в розвиток медичної науки, доброта і щирість Юрія Миколайовича завжди викликали вдячність  і захопленість людей, що його знали. 

  Пам’ять про Юрія Миколайовича Соколова назавжди залишиться як приклад постійного служіння  своєму обов’язку. 

Адміністрація і колектив ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска» НАМН України висловлюють щире співчуття родині Юрія Миколайовича Соколова.