Caravaggio Trial: Апіксабан не поступається низькомолекулярному гепарину при лікуванні онкоасоційованих венозних тромбоемболій

Новий оральний антикоагулянт (НОАК) апіксабан не поступається підшкірному дальтепарину для лікування онко-асоційованих венозних тромбоемболій (ВТЕ), Результати представлено на науковій віртуальній сесії ACC.20/WCC Virtual. Дослідження Caravaggio також продемонструвало видсутність підвищення великих кровотеч при застосуванні апіксабану.
Відповідно до останніх рекомендацій, едоксабан або ривароксабан показані для лікування ВТЕ у хворих на рак, однак клінічна користь цих препаратів обмежена підвищеним ризиком виникнення кровотеч, зокрема з шлунково-кишкового тракту.

В міжнародне багатоцетрове рандомізоване дослідження Caravaggio включено 1170 пацієнтів з активним раком та симптомним чи безсимптомним гострим тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок (ТГВ) або тромбоемболією легеневої артерії. 585 пацієнтів отримували пероральний апіксабан (в дозі 10 мг двічі на день протягом семи днів, далі 5 мг двічі на день), а 585 пацієнтів контрольної групи отримували підшкірний дальтепарин (доза 200 МО/кг ваги тіла щодня протягом 1 міс, а потім 150 МО/кг щодня). Дослідження проводилось в 119 центрах США, Європи та Ізраїлю.

Основною кінцевою точкою були рецидиви ВТЕ протягом 6 міс, Основним критерієм безпеки були великі кровотечі.

Результати дослідження продемонстрували, що рецидиви ВТЕ спостерігалися у 5,6% пацієнтів (n=32), які отримували апіксабан, порівняно з 7,9% пацієнтів (n=46), які отримували дальтепарин (HR 0,63; 95% ДІ, 0,37–1,07; p<0,001 неперевершувальна ефективнисть).

Великі кровотечі в групі апіксабану склали 3,8% (n=22), порівняно з 4% (n=23) в групі дальтепарину (HR 0,82; 95 % ДІ, 0,4–1,69; p=0,6).

Заключення. НОАК апіксабан не поступається ефективності підшкірному дальтепарину для лікування онко-асоційованих ВТЕ, і не підвищує частоту великих кровотеч, в т.ч. з шлунково-кишкового тракту. Результати Caravaggio розширюють показання для застосування апіксабану при лікуванні онко-асоційованих ВТЕ, включаючи пацієнтів із раком шлунково-кишкового тракту.